###GACONTAINER###
United Nations High Commissioner for Refugees

Persberichten

© UNHCR/P. Wiggers

Ontwikkelingslanden vangen merendeel van vluchtelingen op

28 Februar 2017

© UNHCR/Sam Tarling

Volgens nieuw onderzoek van UNHCR, worden de meeste vluchtelingen opgevangen in ontwikkelingslanden. 

» meer

UNHCR, IOM en partners lanceren een nieuw plan om te reageren op de situatie van vluchtelingen en migranten in Europa.

19 Januar 2017

©

Met deze nieuwe strategie willen UNHCR, IOM en 72 andere partners de inspanningen van regeringen aanvullen en versterken, om zo een veilige toegang tot asiel te verzekeren en vluchtelingen en migranten te beschermen. Het Regional Refugee and Migrant Response Plan for Europe streeft ernaar om langetermijnoplossingen te vinden en een waardig migratiemanagement te ondersteunen. Het versterken van samenwerking en coördinatie zullen ook in 2017 prioriteit hebben.

» meer

VERKLARING OVER ALEPPO – Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN Filippo Grandi

Geneva, 17 December 2016

“Met de situatie in Aleppo, heeft de Syrische oorlog een historisch dieptepunt bereikt. Een grote stad en haar bevolking liggen in puin en het catastrofale falen van de internationale gemeenschap om deze problemen op te lossen is pijnlijk zichtbaar. Samen met andere organisaties, doet de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR wat het kan voor de duizenden burgers op de vlucht. Maar humanitaire actie alleen volstaat niet om mensen te beschermen in een situatie waar de medemenselijkheid aan alle kanten in duigen ligt. 

» meer

UNHCR roept op tot krachtigere EU actie voor vluchtelingen

©

Génève en Brussel, 5 december 2016

In een paper die vandaag aan de Europese Unie (EU) werd gepresenteerd, riep UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, op tot een verregaande hervorming van Europa’s globale vluchtelingen-engagement, inclusief het Europese asielstelsel.

» meer

UNHCR dankbaar voor nieuwste Belgische financieringsbijdrage

©

Brussel, 18/11/2016 – De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) heeft vrijdag haar dankbaarheid geuit aan de Belgische regering en volk voor de recente € 8 000 000 Belgische financiering ter ondersteuning van de inspanningen van UNHCR om vluchtelingen en ontheemden te beschermen en te helpen.

» meer

UNHCR: #IBelong campagne om staatloosheid te stoppen.

Posteractie in Belgische luchthavens van Zaventem en Charleroi  07 November 2016

©

Brussel, 07/11/2016 - Vandaag start de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) een posteractie in België om staatloosheid te stoppen. Met deze actie in de luchthavens van Zaventem en Charleroi, markeert UNHCR de tweede verjaardag van de globale #IBelong campagne om staatloosheid te stoppen. Ze vernieuwt zo ook de oproep tot meer inspanningen van alle landen, waaronder België, om een einde te maken aan staatloosheid – een mensenrechtenonrecht dat wereldwijd minstens 10 miljoen mensen treft.

» meer

UNHCR PRESS RELEASE

UNHCR: “Veilige en legale toegang voor vluchtelingen dringender dan ooit”

28 Oktober 2016

UNHCR

Brussel, 28/10/2016 – De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) spoort landen, inclusief België, al lang aan tot een krachtdadigere ontwikkeling en uitbreiding van legale en veilige toegangswegen voor vluchtelingen. Dit omvat meer hervestiging, studenten- en werkvisa, familiehereniging en humanitaire visa voor vluchtelingen.

» meer

Vergeet het niet: 20 juni – Wereldvluchtelingendag

16 Juni 2016

©

Brussel, 16 juni 2016 - 20 juni is Wereldvluchtelingendag. Deze dag staat wereldwijd in het teken van de miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog, mensenrechtenschendingen en vervolging. Ook in België werken vele organisaties samen om er een speciale dag van te maken.  

 

 

» meer

UNHCR is verheugd met de aankondiging Olympische Atleten Vluchtelingen team

03 Juni 2016

© UNHCR

GENÈVE, 3 juni (UNHCR) – UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie is verheugd met de aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat vluchtelingen als Olympische Atleten zullen deelnemen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. 

» meer

Vluchtelingenorganisaties in België lanceren de website www.refugeeday.be

24 Mai 2016

© Stavrakis

Ter aankondiging van Wereldvluchtelingendag lanceren vluchtelingenorganisaties in België de website www.refugeeday.be 

» meer

Wereldvluchtelingendag 2016 in België: Artists #withRefugees

12 April 2016

© Stavrakis

Brussels Jazz Orchestra, Ancienne Belgique, BOZAR en vele anderen zetten op Wereldvluchtelingendag samen hun schouders onder Artists #withRefugees: een project met beeldende kunst, debat en als orgelpunt een concert in de AB.

» meer

VN agentschappen roepen op tot verbeterde veiligheid voor vluchtelingen en migranten vanwege toenemend aantal dode kinderen op zee

22 Februar 2016

© HCR / A. Zavallis

Gemiddeld zijn sinds september 2015 iedere dag twee kinderen verdronken bij het oversteken van de Middellandse Zee, en volgens IOM, UNHCR en UNICEF neemt het aantal inmiddels toe. Deze humanitaire organisaties dringen aan op een verbetering van de veiligheid voor hen die op de vlucht zijn voor conflicten.

» meer

IKEA actie ‘Een beter leven voor vluchtelingen’ zamelt 30,8 miljoen euro in voor hernieuwbare energie voor vluchtelingengezinnen

18 Januar 2016

© UNHCR/Warrick Page

Wereldwijd werd via de IKEA actie 30,8 miljoen euro ingezameld voor UNHCR, het VN-vluchtelingenagentschap. Dat geld wordt ingezet om licht en hernieuwbare energie te brengen naar vluchtelingengezinnen in kampen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

» meer

UNHCR bezorgd over plan om termijn voor indienen van de aanvraag tot gezinshereniging van de vluchteling in te perken

16 Oktober 2015

© UNHCR/Gabor Kotschy

Brussel, 16/10/2015 - De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is bezorgd over berichten in de media die gewag maken van regeringsplannen om de rechten van erkende vluchtelingen te beperken, met in het bijzonder de inperking van de termijn van 1 jaar voor het indienen van de aanvraag tot gezinshereniging van vluchtelingen om te kunnen genieten van een gunstige regeling.

» meer

Verklaring van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, over de Vluchtelingencrisis in Europa

04 September 2015

De Europese Unie is bezig belangrijke crisis bijeenkomsten te houden in antwoord op de huidige vluchtelingen- en migrantencrisis. De situatie vergt een massale gemeenschappelijke inspanning die niet mogelijk is met de huidige gefragmenteerde aanpak. 

» meer

Global Trends Rapport 2015

18 Juni 2015

UNHCR waarschuwt dat de wereld afglijdt naar een gevaarlijk nieuw tijdperk van wereldwijde ontheemding nu geconstateerd moet worden dat bijna 60 miljoen mensen op de vlucht zijn.

» meer

20 JUNI – WERELDVLUCHTELINGENDAG

"It could be me, it could be you"

16 Juni 2015

©

20 juni is Wereldvluchtelingendag. In meer dan honderd landen wordt er op die dag bijzondere aandacht besteed aan de miljoenen mensen die moeten vluchten. Ter gelegenheid hiervan bundelen tien asiel- en vluchtelingenorganisaties in België de krachten.

» meer

België zal 225 Syrische vluchtelingen hervestigen in 2015.

09 Dezember 2014

© UNHCR/J.Bävman

UNHCR heeft staten gevraagd om in 2015 en 2016 100.000 plaatsen aan te bieden met de nadruk op de bescherming van de meest kwetsbaren. Tot op heden hebben Europese landen 36.408 plaatsen voor hervestiging en andere vormen van toelating toegezegd voor vluchtelingen uit Syrië.

» meer

UNHCR vraagt Europa om meer te doen voor Syrische vluchtelingen

11 Juli 2014

© UNHCR/A. D’Amato

UNHCR, het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, roept de Europese landen vandaag op om meer te doen om de crisis in Syrië het hoofd te bieden. In het nieuwe rapport "Syrische vluchtelingen in Europa: wat Europa kan doen om bescherming en solidariteit te verzekeren"spoort UNHCR landen aan om vluchtelingen toegang te verlenen tot hun grondgebied, onder andere met een eerlijke en doeltreffende asielprocedure, om adequate opvang te bieden en om actief uit te kijken naar andere programma's die bescherming en veiligheid kunnen bieden aan mensen die het conflict in Syrië ontvluchten.

» meer

145.000 Syrische vrouwelijke vluchtelingen zijn alleenstaande moeder

08 Juli 2014

© UNHCR / Andrew McConnell

Een vierde van de Syrische vrouwelijke vluchtelingen zit in een spiraal van armoede, isolatie en angst.

» meer

België zet belangrijke stap in de strijd tegen staatloosheid

01 Juli 2014

© UNHCR

Brussel/Genève, 1 juli 2014 – Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) verwelkomt het initiatief van België om toe te treden tot het VN-Verdrag tot Beperking der Staatloosheid van 1961, dat tot doel heeft wereldwijd staatloosheid te voorkomen en te verminderen.

» meer

Wereldvluchtelingendag: Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht

23 Juni 2014

© UNHCR

Voor het eerst sinds de Tweede Oorlog zijn er meer dan 50 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en intern ontheemden in de wereld. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag, op Wereldvluchtelingendag, gepubliceerd is door het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR).

» meer

De IKEA LED-campagne voor duurzame verlichting in vluchtelingenkampen zamelt in haar eerste jaar 7,7 miljoen euro in voor UNHCR

UNHCR bedankt de klanten en medewerkers van IKEA voor hun steun.  23 April 2014

De LED-campagne voor duurzame verlichting in vluchtelingenkampen liep van 3 februari tot 29 maart 2014 in IKEA woonwarenhuizen wereldwijd. Voor elke LEDARE LED-lichtbron die tijdens de actie verkocht is, zal de IKEA Foundation 1 euro schenken aan het vluchtelingenagentschap van de VN (UNHCR). De IKEA-klanten in België kochten in totaal 202.991 LEDARE lampen, daarmee zamelde IKEA België € 202.991 in voor de actie.

» meer

Rwanda, 20 jaar later

Een persoonlijk getuigenis, en een terugblik, door Giorgos Tsarbopoulos, hoofd van het kantoor van UNHCR in Griekenland  07 April 2014

© UNHCR

In maart 1995 was ik in Rwanda, waar ik deel uitmaakte van een missie van de Hoog Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Een tijdje later, op 6 april, exact één jaar na het begin van de genocide, stond ik bij massagraven. Nog steeds werden er vermoorde lichamen uit opgegraven.

» meer

Aantal asielaanvragen in industrielanden groeit met 28 procent

21 März 2014

© UNHCR

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, brengt vandaag zijn jaarlijkse rapport over het aantal asielaanvragen uit. De cijfers tonen een scherpe stijging in het aantal asielaanvragen in 44 geïndustrialiseerde landen in 2013, voornamelijk veroorzaakt door de crisis in Syrië.

» meer

UNHCR publiceert videoreeks over vrouwelijke genitale verminking en asiel

20 März 2014

©

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft zes video's gemaakt om asielinstanties attent te maken op de specifieke situatie van jonge vrouwen en meisjes die hun land ontvluchten vanwege vrouwelijke genitale verminking (VGV). Twee van de in de video’s geïnterviewde vrouwen verblijven nu als vluchteling in België.

» meer

Drie jaar burgeroorlog: Syriërs vormen wereldwijd de grootste groep mensen op de vlucht

15 März 2014

© UNHCR / D. Kashavelov

Drie jaar na het begin van het conflict in Syrië zijn meer dan negen miljoen mensen ontheemd. Daarmee is het land uitgegroeid tot het land met de meeste gedwongen ontheemden ter wereld.

Vandaag zijn meer dan tweeënhalf miljoen mensen uit het land gevlucht. Exact 2.563.434 Syriërs hebben zich in buurlanden officiëel geregistreerd als vluchteling, of wachten op registratie. Daarnaast heeft het aantal ontheemden binnen de grenzen van Syrië de kaap van 6,5 miljoen gerond. Meer dan 40 procent van de oorspronkelijke bevolking van Syrië is daarmee ofwel over de grens gevlucht, of ontheemd in eigen land. Minstens de helft van deze mensen die gevlucht zijn, zijn kinderen.

» meer

Een einde maken aan de pijn

07 März 2014

©

Vrouwenbesnijdenis wordt in het internationale recht al lange tijd beschouwd als een schending van de mensenrechten van vrouwen en meisjes. Toch komt dit gebruik nog steeds voor in bijna dertig landen, voornamelijk in Afrika en in delen van Azië en het Midden-Oosten.

» meer

Speciaal Gezant voor UNHCR Angelina Jolie bezoekt Libanon en vraagt meer hulp aan Syrische kinderen

24 Februar 2014

©

Genève, 24 februari 2014 - Speciaal Gezant voor UNHCR Angelina Jolie  heeft Libanon bezocht om aandacht te vragen voor de toestand van Syrische vluchtelingenkinderen en om het Libanese volk te danken voor hun hulp nu het Syrische conflict zijn vierde jaar in gaat. Tijdens haar driedaagse bezoek, dat het voorbije weekend van start ging, ontmoette ze families van vluchtelingen en sprak ze met President Michel Sleiman en Eerste Minister Tammam Salam.

» meer

Sterke toename van aantal vluchtelingen uit CAR naar Kameroen

Sterke toename van aantal vluchtelingen uit CAR naar Kameroen

21 Februar 2014

© UNHCR/K. Daimon

» meer

Situatie in Centraal-Afrikaanse Republiek

Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres ‘zeer verontrust’ door situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek

12 Februar 2014

© UNHCR/H. Reichenberger

» meer

Noodhulp in Homs

VN en partners leveren dringende noodhulp aan belegerde stad Homs in Syrië

12 Februar 2014

© Syrische Arabische Rode Halve Maan (SARC) in Homs/Bassel AlHafez

» meer

IKEA zorgt voor duurzame verlichting in de vluchtelingenkampen van UNHCR

IKEA zorgt voor duurzame verlichting in de vluchtelingenkampen van UNHCR

04 Februar 2014

UNHCR stuurt hulppakketten naar Filipijnen

UNHCR stuurt hulppakketten en tenten naar Filipijnen

UNHCR stuurt hulppakketten en tenten naar Filipijnen  14 November 2013

© unhcr

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft deze week aangekondigd dat het een noodluchtbrug zal slaan naar de Filipijnen, om hulp te bieden aan de naar schatting 9.8 miljoen mensen die zijn getroffen door de orkaan Haiyan. 

» meer

2 miljoen Syriërs zijn nu vluchtelingen

03 September 2013

© UNHCR

Het aantal Syrische vluchtelingen bereikt de 2 miljoen. Het einde is nog lang niet in zicht. 

» meer

20 juni – Wereldvluchtelingendag: vaders, moeders en kinderen op de vlucht

20 Juni 2013

© Ciré

Elke minuut slaan wereldwijd acht mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. In een minuut tijd kan een vluchtelingengezin alles verliezen. In een minuut kan een kind zijn ouders verliezen. Lees hier wat we in België doen voor Wereldvluchtelingendag 2013.

» meer

Global trends 2012 rapport: op zoek naar veiligheid, gastvrijheid en hoop.

18 Juni 2013

© UNHCR / Global Trends 2012

Een rapport dat UNHCR vandaag uitbracht, bericht dat er sinds 1994 nooit meer mensen op de vlucht waren. Dit trieste hoogtepunt komt vooral door de crisis in Syrië als voornaamste nieuwe factor.

» meer

Wereldvluchtelingendag 2013: Internationale beroemdheden ondersteunen vluchtelingen

16 Juni 2013

Verschillende internationale beroemdheden, waaronder schrijver Khaled Hosseini en klassiek zangeres Barbara Hendricks hebben voor UNHCR  een videoboodschap ingesproken in het kader van Wereldvluchtelingendag 2013.

» meer

Thalys en UNHCR werken samen om vrouwelijke vluchtelingen te helpen

29 Mai 2013

© UNHCR

Vanaf 30 mei rijdt een solidariteitstrein door België. Thalys en UNHCR vragen zo meer aandacht voor vrouwelijke vluchtelingen. De kleurrijk aangeklede treinen zullen drie maanden lang doorheen vier landen glijden.

» meer

Oost-Congo: Bescherm burgers in het opnieuw opflakkerende geweld

24 Mai 2013

© UNHCR/F. Noy

De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen is diep bezorgd over de hernieuwde gevechten in Oost-Congo tussen regeringstroepen en strijders van de M23-rebellenbeweging.

» meer

Staatloosheid in België

18 Februar 2013

© UNHCR/G.Constantine

Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen die in geen enkel land officieel als burger erkend zijn. Het gaat hier om mensen zonder nationaliteit. Ze zijn staatloos. Ook in ons land leven staatlozen. UNHCR deed een onderzoek naar het aantal staatlozen in België en naar hun situatie. De bevindingen, de aantallen én aanbevelingen staan in het rapport 'Staatloosheid in België', dat op 6 februari 2013 in het Federaal Parlement gelanceerd wordt.

» meer

De Somalische Hawa Aden Mohamed wint de Nansenprijs 2012

18 September 2012

©UNHCR/F.Juez

» meer

Global Trends Report toont recordaantal van 800.000 mensen die in 2011 gedwongen werden de grens over te vluchten

18 Juni 2012

©

Het op 18 juni uitgebrachte rapport van UNHCR toont dat in 2011 een record aantal mensen vluchteling is geworden. Het hoogste aantal sinds 2000.

» meer

UNHCR Regionaal Vertegenwoordiger Moreau:"Opsluiting van asielzoekers moet uitzondering zijn, niet de regel"

03 Mai 2012

©

Bij de opening van het nieuwe gesloten opvangcentrum bij de luchthaven van Zaventem, herhaalt UNHCR, het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen, haar standpunt dat opsluiting van asielzoekers altijd de uitzondering moet blijven.

» meer

UNHCR projecteert "60 Years - 60 Lives" op de Internationale Dag van de Mensenrechten

08 Dezember 2011

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december 2011, zal het fotoproject ‘’60 Years-60 Lives’’ op 8, 9 en 10 december op de muren van het Crown Plaza Hotel te Brussel geprojecteerd worden.

» meer

UNHCR: detentie van asielzoekers is onwenselijk en niet efficiënt

22 November 2011

© UNHCR/D. Telemans

In Europa hebben criminelen in detentie meer rechten dan asielzoekers. Zelfs kinderen en personen met mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen voor een lange periode in detentie worden gehouden. 

» meer

Gastvrijheid en solidariteit, waarden die Europa eigen zijn

11 November 2011

© UNHCR/de Grunne

Maandag 7 november 2011, was een speciale dag in Marche-en-Famenne, in de provincie Luxemburg. 

» meer

De gemeente Schaarbeek helpt gestrande asielzoekers

17 Oktober 2011

© UNHCR/ E. de Grunne

Midden oktober heeft de Brusselse gemeente Schaarbeek noodopvang opgezet voor de Roma asielzoekers die eerst in plaatselijke stations en parken verbleven.

» meer

Een UNHCR campagne tegen staatloosheid

15 September 2011

© UNHCR/G.Constantine

Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen die in geen enkel land officieel als burger erkend zijn. Het gaat hier om mensen zonder nationaliteit. Ze zijn staatloos. 

» meer

Hoofd van UNHCR Guterres dringt aan op veiligheid voor onderdanen van derde landen

23 August 2011

© UNHCR/F. Noy

De VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen riep vandaag alle partijen in het conflict in Libië op om te zorgen dat onderdanen van derde landen geen gevaar lopen.

» meer

België hervestigt vluchtelingen uit Lybië

18 Juli 2011

© UNHCR/A.Branthwaite

Vandaag zijn 25 Eritrese en Congolese vluchtelingen afkomstig uit Libië aangekomen in België.

» meer

Gemeenschappelijk UNHCR & Magnum fotoproject: 60 Years - 60 Lives

21 Juni 2011

©

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag (20 juni), stellen de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en het wereldberoemde fotoagentschap Magnum Photos een gemeenschappelijk fotoproject.

» meer

UNHCR-rapport: 80% van de vluchtelingen ter wereld verblijven in ontwikkelingslanden

20 Juni 2011

© UNHCR

Een vandaag vrijgegeven UNHCR-rapport onthult een groot onevenwicht in de internationale steun voor mensen op de vlucht. 

» meer

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in België lanceert website

15 März 2011

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in België lanceert een gloednieuwe website:  www.unhcr.be.

» meer

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in België lanceert website

15 März 2011

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) in België lanceert een gloednieuwe website:  www.unhcr.be.

» meer

Bekende Belgen en asielzoekers geven de aftrap van Wereldvluchtelingendag

16 Juni 2010

Op zondag 20 juni 2010 spelen asielzoekers en bekende Belgen een vriendschappelijke voedbalwedstrijd te Brussel ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag.

» meer

UNHCR prijst België voor haar hulp aan crisis in Libië

09 März 2010

UNHCR roept op tot krachtigere EU actie voor vluchtelingen

©

Génève en Brussel, 5 december 2016 

In een paper die vandaag aan de Europese Unie (EU) werd gepresenteerd, riep UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, op tot een verregaande hervorming van Europa’s globale vluchtelingen-engagement, inclusief het Europese asielstelsel. 

» meer

URL: www.unhcr.be/nl/media/persberichten.html
copyright © 2001-2017 UNHCR - all rights reserved.