###GACONTAINER###
United Nations High Commissioner for Refugees

Persberichten

©

Recordaantal mensen op de vlucht in 2016

19 Juni 2017

©

Het nieuwe Global Trends rapport wordt vandaag gepubliceerd. 

» meer

Wereldvluchtelingendag (20 juni)

12 Juni 2017

WERELDVLUCHTELINGENDAG (20 JUNI) - VAN 19 TOT 25 JUNI KOMT HET REFUGEE FOOD FESTIVAL NAAR BRUSSEL ! 

» meer

Het Refugee Food Festival komt naar Brussel

11 Mai 2017

©

UNHCR en de NGO Food Sweet Food maken vandaag bekend dat het Refugee Food Festival dit jaar wordt georganiseerd in dertien Europese steden. Het Refugee Food Festival is een burgerinitiatief waarbij de kookkunsten en integratie van vluchtelingen centraal staat.

» meer

Betere samenwerking is van cruciaal belang in Griekenland

31 März 2017

©

Een betere samenwerking is van cruciaal belang voor het vinden van structurele oplossingen voor de vluchtelingenproblematiek in Griekenland.  

» meer

Ontwikkelingslanden vangen merendeel van vluchtelingen op

28 Februar 2017

© UNHCR/Sam Tarling

Volgens nieuw onderzoek van UNHCR, worden de meeste vluchtelingen opgevangen in ontwikkelingslanden. 

» meer

UNHCR, IOM en partners lanceren een nieuw plan om te reageren op de situatie van vluchtelingen en migranten in Europa.

19 Januar 2017

©

Met deze nieuwe strategie willen UNHCR, IOM en 72 andere partners de inspanningen van regeringen aanvullen en versterken, om zo een veilige toegang tot asiel te verzekeren en vluchtelingen en migranten te beschermen. Het Regional Refugee and Migrant Response Plan for Europe streeft ernaar om langetermijnoplossingen te vinden en een waardig migratiemanagement te ondersteunen. Het versterken van samenwerking en coördinatie zullen ook in 2017 prioriteit hebben.

» meer

VERKLARING OVER ALEPPO – Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN Filippo Grandi

Geneva, 17 December 2016

“Met de situatie in Aleppo, heeft de Syrische oorlog een historisch dieptepunt bereikt. Een grote stad en haar bevolking liggen in puin en het catastrofale falen van de internationale gemeenschap om deze problemen op te lossen is pijnlijk zichtbaar. Samen met andere organisaties, doet de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR wat het kan voor de duizenden burgers op de vlucht. Maar humanitaire actie alleen volstaat niet om mensen te beschermen in een situatie waar de medemenselijkheid aan alle kanten in duigen ligt. 

» meer

UNHCR roept op tot krachtigere EU actie voor vluchtelingen

© UNHCR/Achilleas Zavallis

Génève en Brussel, 5 december 2016

In een paper die vandaag aan de Europese Unie (EU) werd gepresenteerd, riep UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, op tot een verregaande hervorming van Europa’s globale vluchtelingen-engagement, inclusief het Europese asielstelsel.

» meer

UNHCR dankbaar voor nieuwste Belgische financieringsbijdrage

©

Brussel, 18/11/2016 – De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) heeft vrijdag haar dankbaarheid geuit aan de Belgische regering en volk voor de recente € 8 000 000 Belgische financiering ter ondersteuning van de inspanningen van UNHCR om vluchtelingen en ontheemden te beschermen en te helpen.

» meer

UNHCR: #IBelong campagne om staatloosheid te stoppen.

Posteractie in Belgische luchthavens van Zaventem en Charleroi  07 November 2016

©

Brussel, 07/11/2016 - Vandaag start de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) een posteractie in België om staatloosheid te stoppen. Met deze actie in de luchthavens van Zaventem en Charleroi, markeert UNHCR de tweede verjaardag van de globale #IBelong campagne om staatloosheid te stoppen. Ze vernieuwt zo ook de oproep tot meer inspanningen van alle landen, waaronder België, om een einde te maken aan staatloosheid – een mensenrechtenonrecht dat wereldwijd minstens 10 miljoen mensen treft.

» meer

UNHCR PRESS RELEASE

UNHCR: “Veilige en legale toegang voor vluchtelingen dringender dan ooit”

28 Oktober 2016

UNHCR

Brussel, 28/10/2016 – De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) spoort landen, inclusief België, al lang aan tot een krachtdadigere ontwikkeling en uitbreiding van legale en veilige toegangswegen voor vluchtelingen. Dit omvat meer hervestiging, studenten- en werkvisa, familiehereniging en humanitaire visa voor vluchtelingen.

» meer

Vergeet het niet: 20 juni – Wereldvluchtelingendag

16 Juni 2016

©

Brussel, 16 juni 2016 - 20 juni is Wereldvluchtelingendag. Deze dag staat wereldwijd in het teken van de miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog, mensenrechtenschendingen en vervolging. Ook in België werken vele organisaties samen om er een speciale dag van te maken.  

 

 

» meer

UNHCR is verheugd met de aankondiging Olympische Atleten Vluchtelingen team

03 Juni 2016

© UNHCR

GENÈVE, 3 juni (UNHCR) – UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie is verheugd met de aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat vluchtelingen als Olympische Atleten zullen deelnemen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. 

» meer

Vluchtelingenorganisaties in België lanceren de website www.refugeeday.be

24 Mai 2016

© Stavrakis

Ter aankondiging van Wereldvluchtelingendag lanceren vluchtelingenorganisaties in België de website www.refugeeday.be 

» meer

Wereldvluchtelingendag 2016 in België: Artists #withRefugees

12 April 2016

© Stavrakis

Brussels Jazz Orchestra, Ancienne Belgique, BOZAR en vele anderen zetten op Wereldvluchtelingendag samen hun schouders onder Artists #withRefugees: een project met beeldende kunst, debat en als orgelpunt een concert in de AB.

» meer

VN agentschappen roepen op tot verbeterde veiligheid voor vluchtelingen en migranten vanwege toenemend aantal dode kinderen op zee

22 Februar 2016

© HCR / A. Zavallis

Gemiddeld zijn sinds september 2015 iedere dag twee kinderen verdronken bij het oversteken van de Middellandse Zee, en volgens IOM, UNHCR en UNICEF neemt het aantal inmiddels toe. Deze humanitaire organisaties dringen aan op een verbetering van de veiligheid voor hen die op de vlucht zijn voor conflicten.

» meer

IKEA actie ‘Een beter leven voor vluchtelingen’ zamelt 30,8 miljoen euro in voor hernieuwbare energie voor vluchtelingengezinnen

18 Januar 2016

© UNHCR/Warrick Page

Wereldwijd werd via de IKEA actie 30,8 miljoen euro ingezameld voor UNHCR, het VN-vluchtelingenagentschap. Dat geld wordt ingezet om licht en hernieuwbare energie te brengen naar vluchtelingengezinnen in kampen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

» meer

UNHCR bezorgd over plan om termijn voor indienen van de aanvraag tot gezinshereniging van de vluchteling in te perken

16 Oktober 2015

© UNHCR/Gabor Kotschy

Brussel, 16/10/2015 - De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is bezorgd over berichten in de media die gewag maken van regeringsplannen om de rechten van erkende vluchtelingen te beperken, met in het bijzonder de inperking van de termijn van 1 jaar voor het indienen van de aanvraag tot gezinshereniging van vluchtelingen om te kunnen genieten van een gunstige regeling.

» meer

Verklaring van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, over de Vluchtelingencrisis in Europa

04 September 2015

De Europese Unie is bezig belangrijke crisis bijeenkomsten te houden in antwoord op de huidige vluchtelingen- en migrantencrisis. De situatie vergt een massale gemeenschappelijke inspanning die niet mogelijk is met de huidige gefragmenteerde aanpak. 

» meer

Global Trends Rapport 2015

18 Juni 2015

UNHCR waarschuwt dat de wereld afglijdt naar een gevaarlijk nieuw tijdperk van wereldwijde ontheemding nu geconstateerd moet worden dat bijna 60 miljoen mensen op de vlucht zijn.

» meer

20 JUNI – WERELDVLUCHTELINGENDAG

"It could be me, it could be you"

16 Juni 2015

©

20 juni is Wereldvluchtelingendag. In meer dan honderd landen wordt er op die dag bijzondere aandacht besteed aan de miljoenen mensen die moeten vluchten. Ter gelegenheid hiervan bundelen tien asiel- en vluchtelingenorganisaties in België de krachten.

» meer

UNHCR roept op tot krachtigere EU actie voor vluchtelingen

©

Génève en Brussel, 5 december 2016 

In een paper die vandaag aan de Europese Unie (EU) werd gepresenteerd, riep UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, op tot een verregaande hervorming van Europa’s globale vluchtelingen-engagement, inclusief het Europese asielstelsel. 

» meer

URL: www.unhcr.be/nl/media/persberichten.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.