| www.unhcr.be ###GACONTAINER###
United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • E-mail dit document E-mail dit document
An Email: *
Ihr Name: *
Ihre Email: *
Ihre Nachricht:
Felder mit * müssen ausgefüllt werden. Die Angaben aus diesem Formular werden nicht gespeichert oder an Dritte weitergegeben.

'Society for Humanitarian Solidarity' winnaar Nansen Refugee Award 2011

20 September 2011

©
Fridtjof Nansen

UNHCR’s Nansen Refugee Award gaat dit jaar naar Society for Humanitarian Solidarity (SHS) uit Jemen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich buitengewoon heeft ingezet voor vluchtelingen. De organisatie SHS verstrekt levensreddende hulp aan de vluchtelingen die elk jaar vanuit de Hoorn van Afrika bij de kust van Jemen aankomen.

De SHS houdt eenderde van de Jemenitische kustlijn in de gaten om slachtoffers op te halen, spoedeisende zorg te verlenen en de overledenen te begraven. “Duizenden vluchtelingen danken hun leven aan de mensen die werken voor de Society for Humanitarian Solidarity,” zei de VN Hoge Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres over de winnende organisatie. “Hun toewijding verdient deze wereldwijde erkenning en steun.”

In reactie op de toekenning van de award zei de oprichter van SHS, Nasser Salim Ali Al-Hamairy: “Het winnen van de Nansen Refugee Award heeft ons een enorme boost gegeven.” Hij voegt hieraan toe dat hij het Nansenplatform zal gebruiken om de internationale gemeenschap op te roepen om de inspanningen in Somalië te intensiveren, in de hoop dat er minder mensen in de wanhopige situatie komen om de oversteek naar Jemen te maken.

Tot nu toe zijn er in 2011 al zeker 60.000 vluchtelingen de Golf van Aden
overgestoken. Dat is nu al meer dan heel 2010. Geschat wordt dat van de 60.000 mensen er zeker 120 zijn overleden.

De Nansen Refugee Award is in 1954 in het leven geroepen als eerbetoon aan Fridtjof Nansen, de eerste Hoge Commissaris voor Vluchtelingen. Hij werd in 1921 aangesteld door de Volkenbond, de voorloper van de VN. Nansen hielp tijdens zijn aanstelling vluchtelingen om te overleven, de wettelijke status te verkrijgen en economisch onafhankelijk te worden. Voor staatloze vluchtelingen riep hij het Nansenpaspoort in het leven. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Fridtjof Nansen werd geboren.

Society for Humanitarian Solidarity ontvangt $100.000, gedoneerd door de regeringen van Noorwegen en Zwitserland. SHS mag dit geld schenken aan een vluchtelingenproject naar keuze.

De Nansen Refugee Award ceremonie zal plaatsvinden op maandag 3 oktober 2011 in Genève.

 

« terug

URL: www.unhcr.be/nl/home.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.