United Nations High Commissioner for Refugees

Staatlozen in cijfers

©UNHCR/G.M.B.Akash, June 2006

Het werkelijke aantal staatlozen is moeilijk te bepalen

Het begrip ‘staatloosheid’ wordt hier en daar verschillend geïnterpreteerd en de problemen van staatlozen worden in heel wat landen zelfs compleet genegeerd. Precies daarom is het meten van het aantal staatlozen geen eenvoudige klus. Staatlozen leven vaak in onzekere omstandigheden in de marge van de samenleving. Ze beschikken niet over identiteitspapieren en zijn het slachtoffer van discriminatie.

Het opsporen van staatlozen is nochtans een eerste voorwaarde om dit probleem gericht te kunnen aanpakken. UNHCR moedigt daarom alle overheden aan om zoveel mogelijk cijfermateriaal en statistieken ter beschikking te stellen over staatlozen of personen zonder aantoonbare nationaliteit. Sommige landen beschikken over een eigen systeem om staatlozen gericht op te sporen. Via zusteragentschappen werkt UNHCR met andere overheden samen om het aantal staatlozen in concrete cijfers te vatten.

We kunnen geen precieze cijfers geven, maar we schatten dat er eind 2011 in totaal zo'n 12 miljoen staatlozen in de wereld waren, van wie 3,5 miljoen in de 64 landen waarvoor we wel over betrouwbare statistieken beschikken. Nu gegevens alsmaar beter en gerichter worden verzameld, krijgen we ook een nauwkeuriger beeld van het aantal staatlozen in de wereld. We stellen vast dat het aantal staatlozen in sommige landen zoals Bangladesh, Nepal en Sri Lanka fors is teruggelopen.

UNHCR neemt in zijn statistische verslagen verscheidene landen op waarvoor het wel over gegevens, maar niet over echte statistieken over staatloosheid beschikt, waaronder Cambodja, Ivoorkust, de Dominicaanse Republiek, India en Indonesië.

Vluchtelingen in cijfers

Sinds 2007 daalt het aantal vluchtelingen maar stijgt het aantal stedelijke vluchtelingen.

Ontheemden in cijfers

Ongeveer twee derde van alle ontwortelden wereldwijd zijn ontheemden in eigen land.

Asielzoekers in cijfers

UNHCR pleit voor duidelijke en efficiënte asielprocedures.

URL: www.unhcr.be/nl/over-unhcr/cijfers-in-een-oogopslag/staatlozen-in-cijfers.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.