United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • E-mail dit document E-mail dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

20 juni - Wereldvluchtelingendag

Facebook-applicatie “Refugee for a day” laat je virtueel mee op de vlucht gaan.   18 June 2012

©

20 juni is Wereldvluchtelingendag. Een dag waarop de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR), aandacht vraagt voor de miljoenen mensen die vandaag op de vlucht zijn. Wereldwijd wordt deze dag in meer dan 100 landen gevierd. Ook in België hebben UNHCR en partners een aantal - spectaculaire en ludieke acties op touw gezet.

Facebook-applicatie “Refugee for a day”

Met de “Refugee for a day”-Facebook-applicatie wordt de profiel- en coverfoto van de gebruiker aangepast aan het thema van Wereldvluchtelingendag en kan de gebruiker drie foto’s van Facebook-vrienden uitkiezen die in hun coverfoto “verbrand” worden weergegeven. Deze staan symbool voor iedereen die hen dierbaar is en die ze als vluchteling zouden moeten achterlaten. Je vindt de applicatie op Facebook of door te surfen naar www.refugeeforaday.be.  

“Refugee for a day” is een initiatief van UNHCR en  andere organisaties die met asielzoekers en vluchtelingen werken: het Belgisch Comité voor de Hulp aan Vluchtelingen (BCHV), Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), CIRÉ, Fedasil, Belgische Rode Kruis-Croix-Rouge de Belgique en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. - “Op 20 juni staan we stil bij het feit dat wereldwijd miljoenen mensen onvrijwillig moeten vluchten. Ze vluchten omdat hun leven of hun vrijheid in gevaar is en hopen ergens veiligheid en bescherming te vinden voor zichzelf, hun kinderen en hun familie.”, aldus VN-woordvoerster Vanessa Saenen, die er ook op wijst dat “de bescherming van vluchtelingen begint bij een correcte berichtgeving, wars van sensatie en suggestie,  en bij het besef dat vluchtelingen niet vluchten uit opportunisme, maar om te overleven.”

Fietsactie  in  treinstations en visueel spektakel

Het totaalpakket van de campagne voor Wereldvluchtelingendag 2012 omvat naast de facebook-applicatie ook een fietsactie en een visueel spektakel.

Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Ciré, bewoners van asielcentra’s, Fedasil en Croix-Rouge de Belgique zullen op Wereldvluchtelingendag in  25  Belgische treinstations flyers aan gestalde fietsenbevestigen.  Op deze flyers staat de boodschap “Als het geluid van machinegeweren je achtervolgt, is vluchten vaak de enige optie”. Door deze flyers aan het vork van de fiets te bevestigen, maakt de flyer een ratelend geluid wanneer rijdt en wordt het geluid van “machinegeweren” opgeroepen. Zo wilt men fietsers op een originele manier aan het denken zetten.

Ten slotte zal er ook op dinsdagavond, 19 juni, de vooravond van Wereldvluchtelingendag een visueel spektakel plaatsvinden op het  Luxemburgplein  in Brussel. Hierover kunnen we nog niets veel zeggen, maar de pers is uitgenodigd op de testsessie, die vanavond op 18 juni zal doorgaan om  23u30. Van dit evenement zal overigens een filmpje gemaakt worden waarvan het beeldmateriaal beschikbaar zal gesteld worden op www.refugeeforaday.be.

42,5 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

UNHCR maakt vandaag ook de resultaten van zijn “2011 Global Trends”-rapport bekend. Wereldwijd waren eind 2011 in totaal 42,5 miljoen mensen op de vlucht, waarvan 15,4 miljoen over de landsgrenzen (vluchtelingen) en 26,4 miljoen binnen hun eigen land (ontheemden). 895.000 personen dienden wereldwijd een  asielaanvraag in.

Voor meer informatie, gelieve te contacteren:

Tom Brantegem
MindShake PR
Tel: +32 (0)2 478 18 44
E-mail: tomb@mindshake.biz

Vanessa Saenen
External Relations UNHCR
Tel: +32 (0)2 627 59 32
Mobile: +32 (0)476 42 01 34
E-mail: saenen@unhcr.org

« terug

doneer nu
URL: www.unhcr.be/nl/home.html
copyright © 2001-2016 UNHCR - all rights reserved.