United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • E-mail dit document E-mail dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

De gemeente Schaarbeek helpt gestrande asielzoekers

17 October 2011

© UNHCR/ E. de Grunne
Na weken op straat te hebben geslapen, genieten de kinderen van de warmte en de veiligheid van deze opvangplek.

 Midden oktober heeft de Brusselse gemeente Schaarbeek noodopvang opgezet voor de Roma asielzoekers die eerst in plaatselijke stations en parken verbleven. UNHCR heeft dit centrum en het gemeentebestuur bezocht om meer te weten te komen over het terugkomende probleem van dakloosheid bij asielzoekers in België, en over de redenen waarom zoveel Roma uit de Balkan asiel zoeken in West-Europa.

Het opvangcentrum huist ongeveer tien families, vooral Roma, van Servië (inclusief Kosovo) en Bosnië en Herzegovina. Ze vertellen allen gelijkaardige verhalen over armoede, discriminatie, fysiek geweld en de onwil van de lokale autoriteiten om hen te beschermen. “Komt er dan nooit een einde aan voor ons? Mijn grootvader heeft geleden onder Hitler, mijn vader onder het communisme en ik ben moeten vluchten voor het nationalisme!”

Voor ze naar dit opvangcentrum in Schaarbeek werden gebracht hebben deze families, inclusief kleine kinderen en een zwangere vrouw, 48 nachten in het Brusselse Noordstation en in een park doorgebracht. Ze hebben asiel aangvraagd in België en zouden, in theorie, opgevangen moeten worden in centra van de federale overheid. Maar België kampt nog maar eens met een opvangcrisis en heeft geen plaats meer voor nieuwkomers.

Dit is niet de eerste keer dat we te maken krijgen met dit probleem zegt Cécile Jodogne, de burgemeester van Schaarbeek, tegen UNHCR. “Als gemeentebestuur hebben wij noch de bevoegdheid, noch het budget om dit probleem aan te pakken maar om humanitaire redenen moesten we wel iets doen.” Omdat de nachten steeds kouder werden, heeft het Schaarbeekse bestuur tijdelijk een gebouw ter beschikking van deze families gesteld.

Naast de Roma asielzoekers, wordt Schaarbeek geconfronteerd met dakloze Roma afkomstig uit EU landen, zoals Slovakije, Roemenië, Tsjechië en Bulgarije, asiel zal hen niet worden toegekend net omdat ze EU burger zijn, zei het bestuur tegen UNHCR.

Het aantal Roma dat zich binnen Europa verplaatst neemt toe. Omdat asielstatistieken het land van herkomst opnemen en niet de etnie, kan het exact aantal Roma dat asiel zoekt binnen de EU niet bepaald worden. De praktijk geeft aan dat de meerderheid van de asielzoekers uit Servië en Kosovo, net als uit Bosnië en Herzgovina en Macedonië, etnisch gezien Roma zijn.

Vandaag bevinden Servië en Kosovo zich in de top vijf van landen van herkomst van asielzoekers in Europa. Volgens de publieke opinie is deze toestroom volledig door economische redenen te verklaren, gelinkt aan het “nomadische” karakter van de Roma. Statistieken tonen daarentegen dat discriminatie tegen Roma soms overeenkomt met vervolging die het toekennen van een beschermingsstatuut rechtvaardigt. Volgens Eurostat was het totaal aantal van erkende asielzoekers afkomstig uit Servië en Kosovo 8% in 2010, en is het redelijk om aan te nemen dat een groot aantal van hen etnisch Roma waren.

Terwijl veel Europeanen liever wegkijken van de problemen waar Roma mee te maken krijgen, doet Schaarbeek dit niet. De families die noodopvang kregen zijn blij dat ze een dak boven hun hoofd, verwarming en warm water hebben.

“Ik hoop dat ik hier mijn kinderen naar school kan sturen zonder de angst dat ze in elkaar geslagen worden”, zegt Dragana F*., een moeder van vier, tegen UNHCR.

Zoran I., een man van middelbare leeftijd, van wie de benen vol met granaatscherven zitten door de oorlog in Bosnië, hoopt op een operatie om de constante pijn te verzachten. Thuis in Bosnië had hij geen toegang tot medische zorg. De meeste van hen zijn al dankbaar met de medicatie tegen de verkoudheden die ze opliepen door het leven op straat.

“Deze mensen bevinden zich in een verschrikkelijke situatie en we staan hen bij uit menselijkheid”, zegt burgemeester Jodogne, “maar hun problemen kunnen niet op een gemeentelijk niveau worden opgelost.”

Voorlopig blijft UNHCR in Brussel aandringen bij de Belgische federale overheid om een meer flexibel opvangsysteem op te zetten dat om kan gaan met de toename en de afname van een fluctuerende instroom van asielzoekers.

Wat de toename van de Roma migratie betreft, probeert UNHCR zowel op nationaal als op Europees niveau samen te werken met verschillende politieke actoren om dit veelomvattende probleem van sociale uitsluiting, discriminatie en, in sommige gevallen, vervolging, aan te pakken.

 

*Fictieve namen

 

Door Melita H. Sunjic

UNHCR Brussel

« terug

Foto's van de tijdelijke huisvesting

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
URL: www.unhcr.be/nl/home.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.