United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • E-mail dit document E-mail dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

UNHCR: detentie van asielzoekers is onwenselijk en niet efficiënt

22 November 2011

© UNHCR/D. Telemans
Zelfs kinderen kunnen voor een lange periode in detentie worden gehouden.

In Europa hebben criminelen in detentie meer rechten dan asielzoekers. Zelfs kinderen en personen met mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen voor een lange periode in detentie worden gehouden. Tijdens een expertmeeting in Brussel, midden-november, heeft UNHCR kunnen bewijzen dat detentie van asielzoekers niet alleen traumatiserend is voor het individu in kwestie, maar dat het ook duurder en minder efficiënt is dan andere modellen.

 

Daarom heeft de UNHCR Regionale Vertegenwoordiging voor West-Europa een expertmeeting georganiseerd over alternatieven voor detentie in Brussel. Het is het vervolg op de eerste Globale Rondetafel, georganiseerd door UNHCR samen met UHCHR, op 11-12 mei 2011 in Genève.

Volgens UNHCR zijn er andere, meer efficiënte manieren, om op menselijke wijze met migratie en asiel in Europa om te gaan. Op dit cruciale moment, waar Europa zich in de laatste van fase van de creatie van een Gemeenschappelijk Europees Asiel Systeem bevindt, zou het opsluiten van asielzoekers als criminelen in gesloten centra al lang tot het verleden moeten behoren. Een van de oplossingen zou bijvoorbeeld het gebruik van open terugkeerhuizen voor asielzoekers met kinderen kunnen zijn.

Kostelijke aangelegenheid

Er is geen bewijs dat de detentie van asielzoekers in gesloten centra mensen ontmoedigt om asiel te zoeken. Jammer genoeg denken veel Europese landen nog steeds dat dit wel zo is. Er is heel weinig inzicht in wat detentie echt betekent en hoe schadelijk deze praktijk wel niet is voor asielzoekers. De detentie van asielzoekers is ook helemaal niet kosteneffectief. Cijfers van verschillende Europese landen tonen aan dat er extreem hoge kosten vasthangen aan het bouwen en het openhouden van een detentiecentra. Andere modellen - zoals open terugkeerhuizen of het houden van asielzoekers in open centra - zijn opvallend goedkoper.

Veroorzaken en verergeren van mentale gezondheidsproblemen

De effecten van detentie veroorzaken verschillende psychologische kwalen bij asielzoekers, gaande van depressie, gevoelens van extreem verdriet en hopeloosheid, zelfmoordpogingen en automutilatie. Volgens een studie kampen volwassen asielzoekers, na twee jaar detentie, ruim drie keer vaker met psychiatrische problemen.

‘Elke dag barstte ik net als een kind in tranen uit, ik rolde huilend over de vloer. Het was mijn verjaardag. Het was een afgrijselijke dag, ik had de hele week niet gegeten. Niet omdat ik in hongerstaking was, maar omdat ik gewoon niets meer kon eten. Ik kon zelfs niets meer drinken. Ik was helemaal in de war, ik viel flauw en ik moest naar het ziekenhuis gebracht worden’, herinnert zich een asielzoeker over de periode dat hij in detentie zat.

De impact van detentie is nog veel traumatischer voor kinderen. Ze hebben 10 keer meer kans om psychiatrische problemen te ontwikkelen als direct gevolg van detentie.

Europa kan veel meer doen. Fundamentele mensenrechten worden geschonden wanneer asielzoekers veel te snel worden vastgehouden gewoon omdat ze bescherming zoeken in een ander land. Het respect voor deze basisrechten zou het uitgangspunt moeten zijn in de zoektocht naar alternatieven voor detentie van asielzoekers.

 

Door Vanessa Saenen, UNHCR Brussel

 

 

« terug

URL: www.unhcr.be/nl/home.html
copyright © 2001-2018 UNHCR - all rights reserved.