United Nations High Commissioner for Refugees
  • Tekstgrootte  Normal size text Increase text size by 10% Increase text size by 20% Increase text size by 30%
  • Printversie Printversie
  • E-mail dit document E-mail dit document
E-mail ontvanger: *
Uw naam: *
Uw e-mail: *
Uw boodschap:
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *. De informatie die u op deze pagina invult zal niet worden gebruikt om ongewenste e-mail te versturen, en worden niet verkocht aan derden.

UNHCR kusttram: rijd mee in een vluchtelingenkamp!

13 June 2011

© © copyright/Ilse de Vlieger
De UNHCR's kusttram rijdt van juni tot en met november langs de Belgische kust

Wanneer toeristen naar de Belgische kust trekken, zouden ze wel eens een vluchtelingenkamp kunnen treffen.  Een tram in een speciaal kleedje loopt langs de Belgische kustlijn: de kusttram als rijdend vluchtelingenkamp. De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) liet een van de kusttrams inpakken met een afbeelding van vluchtelingententen. Deze tramactie werd georganiseerd als aanloop naar Wereldvluchtelingendag (20 juni) en om de 60ste verjaardag van de vluchtelingenconventie van Genève te markeren.

De tram die meermaals per dag het bijna 70 km lange traject langs de Belgische kust aflegt, draagt de afbeelding van tenten en de slogan ‘’Vakaaaaantie! Nope, een vluchtelingenkamp ...’’ . De realistische afbeelding van tenten roepen op het eerste zicht een associatie met kamperen en vakantie op. Wie echter beter kijkt merkt dat het geen gewone tenten zijn. Het is een vluchtelingenkamp. Wereldwijd leven honderduizenden mensen in zulke vluchtelingententen – vaak jarenlang en in condities die helemaal niets te maken hebben met vakantie.  Ze zijn op de vlucht voor vervolging en geweld in hun land van oorsprong en hebben daardoor hun hele hebben en houden moeten achterlaten. UNHCR zet zich actief in voor de miljoenen vluchtelingen wereldwijd. We bieden hen onderdak, levensnoodzakelijke middelen en een kans op een nieuw bestaan.

Het is geen toeval dat deze UNHCR tram net in juni van start gaat. Dit is de maand waarin traditioneel ieder jaar Wereldvluchtelingendag gevierd wordt. In meer dan 100 landen wereldwijd worden op 20 juni vluchtelingen in de bloemetjes gezet. Dit jaar vieren we eveneens de 60ste verjaardag van de Conventie van Genève of kortweg het Vluchtelingenverdrag. De Conventie van genève is een na-oorlogs Internationaal Verdrag dat in 1951 in het leven werd geroepen om mensen op de vlucht te beschermen. Zij die op basis van het Vluchtelingenverdrag bescherming krijgen, zijn erkend als vluchteling. Het verdrag is de hoeksteen van het vluchtelingenrecht.

« terug

De kusttram in een nieuw UNHCR kleedje gestoken!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
URL: www.unhcr.be/nl/activiteiten/nieuws/2010.html
copyright © 2001-2014 UNHCR - all rights reserved.